El 9 d’octubre és la Diada Nacional del País Valencià i es commemora l’entrada a la ciutat de València de les tropes catalanoaragoneses comandades pel rei Jaume I l’any 1238. Després de 5 mesos de setge, el 28 de setembre de 1238, vespra de Sant Miquel, el rei de València, Zayyan ibn Mardanix, va signar la rendició de la ciutat de Balansiya a Jaume I amb la condició de disposar de 5 dies per què tothom pogués sortir lliurement amb tots els bens que poguessen portar. Diu la tradició que Zayyan va ser l’últim en eixir de la ciutat el 8 d’octubre i que al dia següent, Sant Dionís, el rei Jaume i el seu seguici haurien fet l’entrada solemne a la ciutat, on el nou Bisbe de València va consagrar la mesquita major com a Catedral i va celebrar la primera missa d’agraïment. Malgrat que la conquesta no havia finalitzat, pocs mesos després Jaume I donaria els Furs de València a la ciutat, que proclamaven la fundació del nou Regne de València.

Les celebracions de caràcter local que es realitzen a València des de fa segles per recordar-ho van fer que aquesta data fos elegida com la més representativa de la conquesta feudal del Regne de València, i per tant com la data simbòlica de naixement del Poble Valencià.

A nivell de tot el territori valencià, és una cel•lebració institucional que té com a origen directe en l’any 1977, quan el Plenari de Parlamentaris proclama per a aquesta data el Dia Nacional del País Valencià.

Artículo anteriorMás promesas incumplidas
Artículo siguienteLa Sociedad Pública de Alquiler y La Caixa firman un convenio para poner en alquiler 2.400 viviendas

2 COMENTARIOS

  1. Me parece bien la celebracion , en Valencia y en cualquier pueblo, pero dadas las especiales circunstancias de crisis estas celebraciones deben de moderarse. En Valencia leia hace unos dias que se iban a gastar en cuatro ratos un pastizal. Eso es lo que no hace falta. Creo que es momneto de un sencillo acto de homenaje a la bandera sería más que sificiente y eso con 1000 € está arreglado. Austeridad ante todo.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor, introduce un comentario!
Por favor, introduce tu nombre