El 9 d’octubre és la Diada Nacional del País Valencià i es commemora l’entrada a la ciutat de València de les tropes catalanoaragoneses comandades pel rei Jaume I l’any 1238. Després de 5 mesos de setge, el 28 de setembre de 1238, vespra de Sant Miquel, el rei de València, Zayyan ibn Mardanix, va signar la rendició de la ciutat de Balansiya a Jaume I amb la condició de disposar de 5 dies per què tothom pogués sortir lliurement amb tots els bens que poguessen portar. Diu la tradició que Zayyan va ser l’últim en eixir de la ciutat el 8 d’octubre i que al dia següent, Sant Dionís, el rei Jaume i el seu seguici haurien fet l’entrada solemne a la ciutat, on el nou Bisbe de València va consagrar la mesquita major com a Catedral i va celebrar la primera missa d’agraïment. Malgrat que la conquesta no havia finalitzat, pocs mesos després Jaume I donaria els Furs de València a la ciutat, que proclamaven la fundació del nou Regne de València.

Les celebracions de caràcter local que es realitzen a València des de fa segles per recordar-ho van fer que aquesta data fos elegida com la més representativa de la conquesta feudal del Regne de València, i per tant com la data simbòlica de naixement del Poble Valencià.

A nivell de tot el territori valencià, és una cel•lebració institucional que té com a origen directe en l’any 1977, quan el Plenari de Parlamentaris proclama per a aquesta data el Dia Nacional del País Valencià.

Artículo anteriorMás promesas incumplidas
Artículo siguienteLa Sociedad Pública de Alquiler y La Caixa firman un convenio para poner en alquiler 2.400 viviendas

2 COMENTARIOS

  1. Me parece bien la celebracion , en Valencia y en cualquier pueblo, pero dadas las especiales circunstancias de crisis estas celebraciones deben de moderarse. En Valencia leia hace unos dias que se iban a gastar en cuatro ratos un pastizal. Eso es lo que no hace falta. Creo que es momneto de un sencillo acto de homenaje a la bandera sería más que sificiente y eso con 1000 € está arreglado. Austeridad ante todo.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor, introduce un comentario!
Por favor, introduce tu nombre

El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.